Weetjes over de lampionplant

De lampionplant, ofwel Physalis, is een zeer decoratieve plant, die behoort tot de familie van de nachtschade. Er zijn tientallen soorten van deze plant, maar de meeste daarvan komen alleen in Zuid-Amerika voor. In Europa is het uitsluitend de Physalis Alkekengi, beter bekend als de echte lampionplant, die hier te koop is. Vooral in het najaar worden de takken van deze plant veel gebruikt in bloemstukken en boeketten vanwege de opvallende oranje lampionnen, die voor instant sfeer zorgen. Het zijn de omhulsels van de bessen, die de plant haar decoratieve waarde geeft. In het begin heldergroen, daarna feloranje en tot slot een ragfijn geraamte van dunne nerven, waarin de bes prachtig zichtbaar is.

Lampionplant in bloemstukken

Met name in de herfst wordt de lampionplant vaak in bloemstukken gebruikt. De kleur past uitstekend bij de warme tinten van het najaar en de plant laat zich goed combineren met andere takken en bessen. Meestal wordt de lampionplant in gedroogde vorm gebruikt. Na het plukken van de met oranje kelken versierde takken, worden deze ondersteboven opgehangen en een aantal weken gedroogd. Daarna zijn ze in iedere creatie te gebruiken en blijven ze, mits voorzichtig aangepakt, een flinke tijd goed.

Mooi te combineren

De lampionplant is in iedere vorm mooi te combineren met andere bloemen en takken. Zo staan de nog groene kelken prachtig bij donkerrode rozen en monstera bladeren in combinatie met enkele takken van de papegaaibloem. Het verschil in hoogte wat op deze manier gecreƫerd wordt, geeft het een heel bijzonder aanzien. De oranje lampionnen passen geweldig bij een herfststuk met wilgentak, hortensia, kalebassen, rozenbottels en eucalyptusbladeren. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid, hebben de skeletjes met daarin de zichtbare bes niet meer nodig dan een hoge glazen vaas, waarin ze voorzichtig opgestapeld worden.

Zelf echte lampionplant zaaien

De echte lampionplant kunt u in april/mei zaaien in vaste grond. De plant heeft maar zeer weinig voeding nodig en groeit zelfs in een zandige bodem. Hoewel het eigenlijk een vaste plant is, moet u er in ons klimaat vanuit gaan dat het een eenjarige is. Zaait u op een zonnige plaats en sproeit u regelmatig, dan kunnen de planten al snel een hoogte van een meter bereiken. De plant staat zelfs bekend als woekerend, dus geeft u hem wel de ruimte. De oranje lampionnen verschijnen in augustus en kunnen dan het beste snel gedroogd worden. Als u daar te lang mee wacht, vergroten de herfstbuien de kans op rottende besjes en kunt u de bloem niet meer voor decoratieve doeleinden gebruiken.

Geef een reactie