Een minivarken als huisdier

Sinds een aantal jaar is een minivarken als huisdier een nieuwe trend aan het worden. De beestjes zijn niet alleen schattig om te zien, ze zijn ook nog eens erg knuffelig, superslim en binnen de kortste keren zindelijk. Maar wat bij aankoop een lief biggetje van een paar kilo is, kan in een jaar uitgegroeid zijn tot een flink varken van ruim 70Kg. Vrij in huis los laten lopen, is dan niet meer zo vanzelfsprekend. Verkopers en kopers hebben nu eenmaal niet altijd hetzelfde idee bij het woord ‘minivarken’, wat tot gevolg heeft dat veel dieren uiteindelijk in een opvang terecht komen. Wat voor ieder huisdier geldt, is dus ook bij minivarkens van toepassing; bezint eer ge begint.





Mini of micro?

Het zijn meestal Vietnamese hangbuikzwijntjes die mensen voor ogen hebben als ze denken aan een minivarken. Maar deze kleine, zwarte biggetjes kunnen met gemak 80 kilo worden. Dat is voor een huisdier, zeker als er ook kleine kinderen aanwezig zijn, behoorlijk aan de maat. Wanneer u een grote tuin heeft en van plan bent het varken daar te houden, hoeft dat geen probleem te zijn. Maar wilt u een minivarken echt in huis los laten lopen, dan kunt u beter kiezen voor een echt klein blijvend ras. Het Göttinger miniatuur varken is hier een voorbeeld van. Dit soort blijft meestal onder de 40 kilo. Een ander alternatief is het zogenaamde micro varken, dat niet hoger wordt dan zo’n 30 cm en tussen de 10 en 15 kilo weegt.





Groepsdieren

Varkens, en dus ook minivarkens, zijn groepsdieren. Dat betekent dat ze van nature altijd zullen proberen hogerop te komen in de groep waarin ze leven. Net als honden in een roedel. Wanneer u maar één minivarken heeft, is uw gezin de groep en zal het varken met u gaan wedijveren. U moet het dier dan net zo opvoeden als u bij een hond zou doen en laten zien dat u de baas bent. Heeft u twee minivarkens, dan zullen zij zich meer met elkaar bezighouden. Zeker als u ze samen in een buitenverblijf houdt. Overigens is het ook bij één minivarken aan te raden om het dier regelmatig buiten te laten lopen. Wroeten in de modder en schuren tegen boomstammen is nu eenmaal natuurlijk gedrag wat bij een varken hoort.

Voeding en verzorging

Wat voeding betreft, zijn minivarkens echte veelvraten. Ze hebben altijd honger en lusten alles. Daarin schuilt dan ook meteen het gevaar. U bent misschien al snel geneigd ze meer te geven dan goed voor hen is. Speciaal varkensvoer in combinatie met hooi is het beste. Af en toe wat groente en fruit kan geen kwaad, maar pas wel op met de hoeveelheid. Vergeet ook het intellect van de beestjes niet. Een minivarken in huis weet binnen de kortste keren hoe uw keukenkastjes opengaan en zal etenswaar met verpakking en al opeten. Qua verzorging doet een minivarken niet onder voor een hond. Het dier moet ingeënt en ontwormd worden, heeft beweging nodig en kan wel tot 15 jaar oud worden.

Geef een reactie