Waterornamenten in uw tuin

Water brengt altijd een bijzondere sfeer in uw tuin. Ongeacht in welke vorm u het toevoegt, door middel van een vijver, een fontein of een klein waterornament. De grootte van uw tuin hoeft dus geen belemmering te zijn, maar maakt het kiezen van het juiste waterornament wel belangrijk. Heeft u al een vijver? Dan is deze misschien te klein om er ook nog een fontein in te zetten. Beter kunt u dan kiezen voor een hoogteverschil waar u een watervalletje kunt creëren. Is tuin van beperkte afmetingen, maar wilt u wel een waterelement toevoegen? Denkt u dan eens aan een bronsteen.

Bronsteen voor een rustgevend effect

Bronstenen worden in Japanse tuinen gebruikt als vast onderdeel van het landschap, omdat het geluid van het water de ziel zou kalmeren. Omdat bronstenen in tientallen steensoorten en formaten verkrijgbaar zijn, is er altijd wel een bronsteen te vinden, die in uw tuin past. Kiest u voor leisteen, basalt, marmer of onyx? Zelfs op een balkon kunt u een hoekje inrichten met een bronsteen als rustgevend middelpunt. Naast de bronsteen van uw keuze heeft u daar een kuip en een pomp voor nodig. Om het geheel een natuurlijk aanzien te geven, kunt u er bijpassende sierstenen omheen leggen.

Waterornament met licht

Behalve bronstenen in natuurlijke vormen, kunt u ook kiezen voor een waterornament met een strak en modern uiterlijk. Kubussen of bollen passen in iedere tuin en staan stijlvol op een terras. U kunt het decoratieve object zelfs combineren met verlichting, zodat het waterornament een dubbele functie krijgt. In de meeste gevallen wordt bij waterornamenten LED verlichting toegepast. LED verlichting staat voor een laag energieverbruik en een lange levensduur van de lamp. U kunt het waterornament dus ook ‘s nachts gewoon aan laten staan. Heeft u dat liever niet, dan kunt u er natuurlijk ook een tijdschakelaar tussen zetten.

Verbetering waterkwaliteit

Wanneer u een waterornament in uw vijver plaatst, zoals een waterval of een beekloop, zorgt u niet alleen voor een kalmerend geluid in uw tuin. U verbetert daarmee ook de kwaliteit van het water. Bewegend water zorgt immers voor een continue verrijking met zuurstof. Dat is niet alleen goed voor de vissen in uw vijver, maar ook voor de planten, die erin staan. In het geval van een beekloop, kunt u er zelfs een natuurlijk filtersysteem van maken. Dit doet u door in de beekloop moerasplanten te plaatsen, die nitraat opnemen uit het langsstromende water. Zo creëert u ook nog eens een puur biologische zuivering van uw vijver.

Geef een reactie