Zijn paddenstoelen in uw tuin nuttig of schadelijk?

In een gevarieerde tuin kunnen op verschillende plaatsen paddenstoelen groeien. Veel mensen zijn geneigd paddenstoelen meteen te verwijderen, omdat ze ervan uitgaan dat deze meestal schadelijk zijn. Maar dat is zeker niet altijd het geval. Paddenstoelen zijn schimmels, die de natuur helpen om resten op te ruimen. Bij dat proces worden ook goede voedingsstoffen aan de bodem toegevoegd, wat gunstig is voor de levende organismen. Zelfs in uw moestuin kunnen bepaalde soorten paddenstoelen een positief effect hebben. Zij houden de grond vochtig en zorgen voor minder onkruid tussen uw planten. Daarnaast doen ze goed werk bij het composteren van uw tuinafval, dat met behulp van paddenstoelen vele malen sneller gaat.





Paddenstoelen in het gras

Paddenstoelen die in het gras verschijnen, worden vaak als hinderlijk ervaren. Het is niet zo dat ze per definitie schade toebrengen aan uw gazon, maar omdat het schimmels zijn, kunt u denken dat er iets mis is met het gras. Dat is niet zo. De schimmels waar paddenstoelen uit voortkomen, zijn van nature aanwezig in de bodem. Door een combinatie van stikstof en organisch afval in de grond worden paddenstoelen gevoed en gaan ze groeien. Dat is zeker het geval bij warm en vochtig weer. Zodra het droger en kouder wordt, zullen de paddenstoelen echter vanzelf verdwijnen. Tot die tijd kunt het gras gewoon maaien.

Paddenstoelen op hout

De zwamvlok (Mycelium) van een paddenstoel, ofwel het netwerk van schimmeldraden, groeit bij voorkeur op een vochtige, beschutte plaats. Dat is de reden dat je in bossen altijd veel paddenstoelen ziet op omgevallen boomstronken. Het hout ligt beschut en blijft nat door de ondergrond. Ook in uw tuin kunt u met deze omstandigheden zwammen kweken. Eetbare soorten kunt u enten op half ingegraven stammen. Afhankelijk van de houtsoort duurt het verteringsproces zo’n twee tot zes jaar en in die tijd kunt u genieten van paddenstoelen uit eigen kweek.





Giftig of niet?

Er zijn genoeg paddenstoelen, die een smaakvolle toevoeging zijn aan een gerecht. De champignon, cantharel, oesterzwam en shiitake zijn daarvan bekende voorbeelden. Maar in vergelijking met de eetbare soorten, zijn er minstens zoveel varianten, die giftig zijn. Sommige zelfs dodelijk. Het probleem is misschien niet dat u niet weet welke soorten dat zijn, maar dat u ze niet goed genoeg kunt herkennen. Vaak is er slechts een subtiel verschil in uiterlijke verschijning tussen de eetbare en de giftige variant. Oppassen dus als u wilde paddenstoelen plukt. En twijfelt u met welke soort u te maken heeft, eet de paddenstoel dan niet.

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten