Slakken in uw tuin

Met name voor mensen die met veel plezier een moestuin onderhouden, zijn slakken een grote ergernis. De zorgvuldig gekweekte sla wordt gretig naar binnen gewerkt en aangevreten bladeren zijn de stille getuigen van het ongewenste bezoek. Het aantal slakken is de laatste jaren flink toegenomen en ook zijn er nieuwe soorten ontstaan door spontane kruisingen. Vooral naaktslakken lijken zich snel te evolueren en zijn sneller, leggen meer eitjes of kunnen beter tegen kou dan hun voorgangers. Doordat steeds meer groen in tuinen vervangen wordt door bestrating blijven de natuurlijke vijanden van de slakken, zoals vogels, muizen en kikkers ook vaker weg.

Hoe houdt u slakken tegen?

Uiteraard zijn ook tegen slakkenplagen genoeg middelen te verkrijgen in tuincentrum, drogisterij of supermarkt. U kunt slakken doden door het gebruik van korrels. Let alleen wel goed op dat deze korrels niet schadelijk zijn voor uw planten of andere dieren. U kunt slakken ook vangen door schuilplaatsen in uw tuin te maken van bijvoorbeeld potscherven, dakpannen, bladeren, stenen en schillen. De slakken zullen zich hieraan vasthechten, waarop u ze kunt verwijderen. Ook de biertruc is zeer bekend en effectief. Graaf een kuiltje op en slakkenroute en plaats hierin een plastic bekertje met een laagje bier. De slakken worden aangetrokken door de geur, gaan erop af en verdrinken erin. Maar voor mensen die het probleem het liefst op een zo natuurlijk mogelijke wijze willen voorkomen, volgen hier een aantal tips.

3 Tips om slakken in uw tuin te voorkomen

Tip 1. Plaats planten in uw tuin, die slakken weren. Er zijn verschillende soorten planten, waar slakken niet van houden. Zet u deze in uw borders, en de glibberige diertjes zullen uw domein het liefst links laten liggen. Voorbeelden zijn kattenkruid, geranium, lavendel, duizendblad en diverse sterk geurende kruiden zoals bieslook, munt, venkel en oregano.

Tip 2. Werp versperringen op. Slakken zullen logischerwijs niet over scherpe randjes kruipen. U kunt uw planten dus beschermen door versperringen op te werpen. Leg om uw moestuin een dijkje van schelpengrit, gemalen eierschalen, cacaodoppen of zaagsel.

Tip 3. Zorg voor slakkeneters in uw tuin. Slakken hebben veel natuurlijke vijanden. Het probleem is alleen dat deze dieren tegenwoordig naar uw tuin gelokt moeten worden. Merels, spreeuwen en eksters doen zich graag tegoed aan slakken. Zorg dat uw tuin gevarieerd is in het aanbod van bloemen en planten en zorg er in ieder geval voor dat u er een aantal bessendragende struiken in heeft staan. Woont u aan het water? Dan heeft u geluk. Eenden zijn dol op slakken.

Geef een reactie