Mollen in de tuin? 5 handige tips hoe je mollen kan vermijden

Mollen, iedereen heeft er wel eens in de tuin zitten. Deze kleine diertjes graven zich een weg door uw tuin en duwen daarbij het aardeoverschot naar de oppervlakte. Hierdoor ontstaan  er kleine hoopjes aarde, of molshopen.

Beter voorkomen dan genezen!

Wil u voorkomen dat mollen zich in je tuin gaan nestelen, dan kan je rondom je tuin een 60cm diepe gleuf graven en bv. betonplaten rechtstaand in de grond aanbrengen. Hierdoor wordt het voor de doorsnee mol al heel wat moeilijker om in je tuin te geraken. Dit is natuurlijk wel een hele karwei en afhankelijk van de grootte van je tuin kan dit ook een relatief dure en tijdrovende ingreep worden.

Mollen vangen

Met behulp van een spade kan je trachten de mol uit te graven. Mollen controleren dagelijks de gangen die ze hebben aangelegd. Van zodra je beweging in de molshoop ziet kan je proberen de mol uit te graven. Hou hierbij best een emmer klaar om het diertje op te vangen eens je het gevangen hebt.

Een mol vangen is echter niet zo makkelijk en je zal heel wat geduld en geluk moeten hebben. Mollen, die amper kunnen zien, baseren zich op andere zintuigen om gevaar waar te nemen. Dankzij goed ontwikkelde oren kan hij geluid (maar ook trillingen) snel waarnemen. Als je een mol wil vangen zal je dus uiterst stil moeten zijn.

Bovendien is het vangen van mollen niet zonder gevaar. Ondanks het feit dat de mol een onschuldig diertje is, is het niet uitgesloten dat hij niet zal bijten als hij in een benarde situatie terecht komt. Enige voorzichtigheid is dus toch aangeraden.

Wij raden het vangen met de spade af, onder meer omdat u het diertje zou kunnen bezeren maar ook omdat indien je niet onmiddellijk slaagt in je opzet, je waarschijnlijk nog een grotere ravage zal aanrichten dan de mol zelf.

Mollenklem

Een mollenklem mag dan wel een doeltreffend middel zijn om mollen uit uw tuin te weren, toch zijn wij geen voorstander van de mollenklem. Een mollenklem is vergelijkbaar met een muizenval. Als de mol tegen de klem aanduwt zal deze dichtklappen waardoor de mol “op slag” dood is. In theorie is dit dus een effectief middel om mollen te bestrijden maar enige vaardigheid is nodig om het toestel correct aan te brengen. De klem opspannen is ook niet altijd even makkelijk, noch zonder gevaar zelf klem te komen zitten. Maar ook kinderen en huisdieren raken al snel in de ban van dit nieuwe mysterieuze toestel in de tuin en kunnen er zich aan verwonden.

Vangkooi of -koker voor mollen

Gelukkig bestaan er vangkooien voor mollen. Voor ons de meest diervriendelijke en efficiënte manier om van mollen te vangen. Een vangkooi zal de mol enkel vangen door er voor te zorgen dat eens hij er in zit,  hij er niet meer uit kan.

U dient dagelijks het kooitje te controleren en als er zich een mol in bevindt (en na de vele vreugdekreten) kan je het diertje op een andere, afgelegen en rustige plek vrijlaten. Er zijn verschillende vangkooien te verkrijgen in de handel.

Mollen verjagen

Je kan ook de mol verjagen door gebruik te maken van een in de handel verkrijgbaar toestel die trillingen en/of hoge toon geluiden produceert. Mollen hebben een hekel aan geluiden en trillingen en het verstoort hen tijdens het zoeken naar insecten. Na het aanbrengen van een dergelijk toestel zal de mol snel andere oorden opzoeken.

Je kan ook door middel van een fles (omgekeerd over een stok geplaatst) proberen de mollen te verjagen maar flessen verspreiden in uw tuin is niet echt esthetisch te noemen.

Een mol verjagen is meestal ook slechts een tijdelijke oplossing. Ook je buren zullen niet gediend zijn met het feit dat de mollen zich nu in hun tuin bevinden.

Geef een reactie