Groenten uit eigen tuin

Er is niets zo lekker als groenten eten uit uw eigen tuin. De smaak is vaak veel voller dan die van groenten uit de supermarkt. Bovendien is het proces van zaaien, zien groeien en oogsten minstens zo leuk als een maaltje bereiden met ingrediƫnten van eigen teelt. Groenten kweken is absoluut niet moeilijk. Veel meer dan zaadjes, een stukje grond en water heeft u er niet voor nodig. Kweekkasjes zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten, maar ook met een leeg jampotje komt u al een heel eind. Kinderen vinden het erg leuk om hun eigen eten te zien groeien. Het schijnt hen ook te helpen meer groenten te proeven en te eten. Ook op een balkon of zelfs binnen kunt u uw eigen groenten verbouwen. Geen enkele reden dus om de aanleg van een moestuin(tje) nog langer uit te stellen.





Variatie in uw moestuin

Het is niet alleen leuk om verschillende soorten groenten te kweken. Het is ook nog eens goed voor uw tuin om te variƫren met diverse planten. U kunt namelijk combinaties maken van groenten en kruiden, die elkaar helpen. De een groeit, terwijl de ander schadelijke insecten op afstand houdt. Behalve deze zogeheten combinatieteelt, is er ook nog wisselteelt. Afwisseling in onze voeding is erg belangrijk voor een goede gezondheid. Seizoensgroenten zijn bij uitstek geschikt om u daarbij te helpen. Wanneer u zelf groenten kweekt, weet u precies welke soort in die maand op uw bord thuishoort. Sla, kool, wortelen, komkommer of tomaat. Door gebruik te maken van wisselteelt, kunt u op dezelfde plek in uw moestuin verschillende groenten na elkaar kweken. Combinatieteelt en wisselteelt zijn ook prima tegelijktijdig toe te passen.

Binnen beginnen

Zaden kunt u het beste binnen laten ontkiemen. De temperatuur in huis is hoog genoeg om vaak al binnen een week na het zaaien, een voorzichtig resultaat te kunnen bewonderen. Het jonge kiemplantje zal snel groeien en moet dan ook binnen enkele weken verpot gaan worden. Door de plantjes in deze beginfase binnenshuis te houden, kunt u het groeiproces goed in de gaten houden en bovendien bescherming bieden tegen wisselvallig weer of onverwachte nachtvorst. Een kas in de tuin of een af te sluiten kweekbak op poten zijn eventueel ook een optie. Zodra de plantjes groot genoeg zijn, kunt u uw groenten buiten in de volle grond of in een plantenbak zetten, afhankelijk van het soort dat u kweekt. Uw moestuin is dan officieel een feit en het begin van een uitermate leerzaam traject.





Geef een reactie