De paardenkastanjemineermot

De paardenkastanjemineermot komt voor in heel Europa. Het is een vlindersoort, die leeft van het bladmoes van de witte paardenkastanje en die ongeveer een halve centimeter lang wordt. Als rups is de mot geel of wit en bevindt hij zich in het blad van de boom. Paardenkastanjemineermotten veroorzaken door hun uitwerpselen bruine vlekken in de bladeren en zorgen dat deze afsterven en vervroegd afvallen. Aangetaste bomen hebben soms voor de zomer al hun bladeren verloren. Helaas heeft de paardenkastanjemineermot nauwelijks natuurlijke vijanden en is bestrijding van deze plaag erg lastig. Bovendien plant de mot zich snel voort en komen er wel drie generaties per jaar uit.

Wat kunt u doen tegen de paardenkastanjemineermot?

Ondanks dat de paardenkastanjemineermot een hardnekkige plaag is, zijn er wel een aantal maatregelen die u kunt nemen om de mot bij uw bomen weg te houden. Mannetjes en vrouwtjes vragen daarbij om een verschillende aanpak. De vrouwelijke motjes kunnen niet zo goed vliegen. Zij verplaatsen zich langs de stam van de paardenkastanje omhoog. Het plaatsen van een boomlijmband is daarom vaak zeer effectief. Bovendien scheidden de vastgeplakte vrouwtjes een feromoon af, dat mannelijke paardenkastanjemineermotten aantrekt. Zodra deze de gevangen vrouwtjes opzoeken, worden ook zij gevangen door de boomlijmband.

Omdat feromonen bijzonder aantrekkelijk zijn voor de mannelijke motten, zijn zij het hoofdbestanddeel van een speciale feromoonval. Dit is een plastic beker waarin u een feromoonampule plaatst. (Let erop dat u de ampul niet met uw handen aanraakt en was ze direct nadat u de val heeft opgehangen.) Onderin doet u zeepwater, waarin de aangetrokken mannetjes verdrinken. Zowel bij de boomlijmband als bij de feromoonval kunt u direct zien hoe goed het werkt. Al deze gevangen mineermotjes kunnen zich niet meer voortplanten. Zo voorkomt u schade aan uw paardenkastanjes op een biologische manier, die niet schadelijk is voor uzelf of de bomen in kwestie.

Ruim de afgevallen bladeren direct op

Wanneer de mineermot de paardenkastanje al heeft aangetast, rest u niets anders dan de schade zoveel mogelijk te beperken. Ruim altijd direct de afgevallen bladeren op. Ook degene die er ogenschijnlijk nog gezond uit zien. Verzamel de bladeren niet in uw eigen compostbak of groene container, maar breng ze weg naar de professionele composthoop. Daar worden de bladeren met daarin de motten direct vernietigd. Door de combinatie van boomlijmband, feromoonvallen en het bladeren ruimen, kunt u de situatie weer onder controle krijgen. De paardenkastanje krijgt zo de kans om te herstellen en de weerstand weer op peil te krijgen.

Foto bron : Wikipedia

Geef een reactie