Appels met peren vergelijken

Het najaar is een heerlijk seizoen voor appel- en perenliefhebbers. De verse oogst biedt volop keuze en de groentenschappen liggen vol met de prachtigste rode en groene kleuren. Beide fruitsoorten zijn erg gezond omdat ze vol vitamines en mineralen zitten. Ze zijn makkelijk mee te nemen en combineren uitstekend met allerlei gerechten. U kunt er sap van maken, ze verwerken tot dessert of toevoegen aan een salade. Maar aan welke soort heeft u nou eigenlijk het meest? Welke van de twee is uiteindelijk toch het beste? Tijd om eindelijk eens echt appel met peren te vergelijken.





Vitamines en mineralen

Vitamine C is waarschijnlijk de bekendste vitamine. Iedereen weet dat vitamine C goed is voor de weerstand. Het is een antioxidant, die vrije radicalen opruimt, die anders schadelijk kunnen zijn voor onder andere hart en bloedvaten. Zowel in appels als in peren zit vitamine C, maar qua hoeveelheid wint de appel het van de peer. Wat vitamine A betreft (goed voor de huid, de groei, het gezichtsvermogen en het tandvlees), geldt echter het omgekeerde. Daarvan zit er meer in peren. Ook qua mineralen als magnesium en kalium ben je met een peer beter af.

Calorieën

Een rijpe handpeer is meestal zoet van smaak. U zou daarom kunnen denken dat deze sappige vrucht meer calorieën bevat dan bijvoorbeeld een friszure Elstar appel. Dat is echter niet zo. Hoewel het verschil klein is, 63 calorieën per 100 gram in een appel en 55 in een peer, heeft de peer op dit gebied wederom een kleine voorsprong. Dat wil echter niet zeggen dat u tijdens een dieet beter naar een peer dan naar een appel kunt grijpen. Appels verlichten namelijk het hongergevoel en hebben als tussendoortje dan ook een positief effect op het gewichtsverlies.





Vezels

Wat vezels betreft lijkt de peer in eerste instantie de beste keuze. Peren behoren tot de vezelrijkste vruchten en dat heeft positieve resultaten in de darmen. Een ongeschilde middelgrote peer bevat al 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vezels, wat bijdraagt aan een gezonde stoelgang. Appels daarentegen bevatten naast een behoorlijke hoeveelheid vezels ook nog pectine. Pectine is een stof, die cholesterolverlagend werkt en zo de kans op hart- en vaatziekten verkleind. Terwijl appels boordevol pectine zitten, zijn peren juist pectine-arm.

Conclusie: variëren

Het moge duidelijk zijn. Zowel appels als peren zitten beide vol vitamines, mineralen, vezels en andere belangrijke stoffen, die uw lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren en ziektes te voorkomen. Het verschil tussen deze twee fruitsoorten is dan ook niet noemenswaardig. Het beste advies is om lekker te variëren met appels en peren. Eet ze vooral vers geplukt in het seizoen en dan ook nog het liefst met schil. Daar zitten namelijk de meeste goede stoffen in. Wel van tevoren even afwassen om ze van de eventueel aanwezige chemische bestrijdingsmiddelen te ontdoen. Of, nog beter, kiezen voor appels en peren van biologische teelt.

 

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten