Apfelstrudel uit eigen tuin en keuken

Heeft u een appelboom in de tuin? Dan kunt u de heerlijkste gerechten maken met biologisch fruit van eigen teelt. Vooral appels van hoog- en halfstam bomen zijn lang te bewaren. Mits ze uiteraard goed gekoeld worden en in een ruimte liggen, die niet al te droog is en gelucht kan worden. Een kelder met een temperatuur tussen de 2 en 4 graden is hiervoor ideaal. Met een ruime voorraad appelen kunt u de hele winter door genieten van taarten, compote en andere lekkernijen. Bijvoorbeeld van een biologische apfelstrudel uit eigen keuken. Eenvoudig te maken en heerlijk als dessert of bij een warme choco op koude dagen.





Ingrediënten

  • 10 plakjes filodeeg
  • 50 gram boter
  • 5 appelen (Elstar of een andere fris zoete soort)
  • 30 gram rozijnen (10 minuten geweekt in lauwwarm water)
  • 30 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • Citroensap
  • 75 gram zure room

Bereidingswijze

Het filodeeg moet ontdooit zijn voor u het kunt gebruiken voor de apfelstrudel. Wanneer u de blaadjes uit de verpakking haalt en ze naast elkaar neerlegt, zou dat binnen een uur gebeurd moeten zijn. Zet voor u gaat beginnen met de overige ingrediënten de oven op 200 graden, zodat deze kan voorverwarmen. Snijd vervolgens de appels in kleine stukjes, doe ze in een grote kom en sprenkel er een beetje citroensap overheen. Voeg de geweekte rozijnen en de zure room toe en meng dit met 30 gram bruine basterdsuiker en 1 eetlepel kaneel. Zet de vulling voor de apfelstrudel daarna even in de koelkast, terwijl u het deeg klaarmaakt.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Smelt de boter in een pannetje. Leg vervolgens het eerste vel filodeeg in het midden van de bakplaat, maar wel zo dat er straks nog een vel naast kan. De apfelstrudel moet immers langwerpig worden. Bestrijk het vel filodeeg met een kwastje met een beetje van de gesmolten boter. Leg er daarna een vel filodeeg naast met een overlap van een centimeter of drie op de eerste plak. Bestrijk ook dit vel met boter. Herhaal deze stappen tot het filodeeg op is. U heeft nu een rechthoekig deeg waar u de vulling op kunt leggen.





Plaats de vulling in een strook in het midden, maar let er wel op dat u links en rechts aan het uiteinde zo’n 10 centimeter overhoudt om de apfelstrudel dicht te vouwen. Doe dit als eerste en rol daarna de apfelstrudel op, waarbij u de naad onderop legt. Bestrijk tot slot de gehele apfelstrudel met het laatste restje van de gesmolten boter. Plaats de bakplaat daarna in het midden van de oven en laat de apfelstrudel in 20 tot 25 minuten goudbruin bakken. Laat de apfelstrudel iets afkoelen voor u hem aansnijdt, maar eet hem wel warm. Bestrooi nog even met poedersuiker en serveer er een bolletje ijs en een kannetje vanillesaus bij.

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten